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J.S. Securities and Exchange Commissior

Investment Company Act of 1940 — Section 22(d)
Capital Group

January 11, 2017

RESPONSE OF THE OFFICE OF CHIEF COUNSEL
DIVISION OF INVESTMENT MANAGEMENT

Your letter dated January 6, 2017 requests assurance that the staff of the
Division of Investment Management concur with your view that the
restrictions of section 22(d) of the Investment Company Act (the “1940
Act”) do not apply to a broker, as that term is defined in the 1940 Act,
when the broker acts as agent on behalf of its customers and charges its
customers commissions for effecting transactions in a class of shares of a
registered investment company (“fund”) without any front-end load,
deferred sales charge, or other asset-based fee for sales or distribution
(“Clean Shares”).

Background
You state the following:

The American Funds would like to offer Clean Shares for which brokers
could charge customers commissions to effect transactions. You note that
section 22(d) of the 1940 Act does not apply to brokers but there is
uncertainty about the application of section 22(d), and thus many firms are
unsure whether charging a commission for effecting transactions of Clean
Shares could cause them to be treated as dealers under section 22(d).
Accordingly, you request that we consider whether the restrictions of
section 22(d) would apply to a broker acting as an agent on behalf of its
customers and charging its customers commissions for effecting
transactions in Clean Shares.

Analysis

Section 22(d) of the 1940 Act prohibits a fund from selling its securities
except at “a current public offering price described in the prospectus” to
any person other than to or through a principal underwriter for distribution.
Section 22(d) further states that “if such class of security is being currently
offered to the public by or through an underwriter, no principal underwriter
of such security and no dealer shall sell any such security to any person
except a dealer, a principal underwriter, or the issuer, except at a current
public offering price described in the prospectus.” By its terms, section
22(d)’s restrictions do not apply to a broker,[1] as that term is defined in
the 1940 Act.[2] In a report to the Senate Committee on Banking, Housing,
and Urban Affairs in November 1974, we considered policy arguments in
support of permitting brokers to make reasonable charges for services
rendered in connection with the purchase of no-load mutual fund shares.[3]
We distinguished these intermediary-imposed fees from mutual fund-
imposed sales loads[4] that are a component of the fund’s public offering
price, noting that “if the broker’s charge is not required by the fund, no part
of it is received by the fund, and it is something over which the fund has no
control, it may be viewed as being separate and apart from the price of
fund shares...in order to compensate [the broker] for certain services not
offered by the fund. These characteristics distinguish such a charge from a
sales load which is not only retained in part by the fund underwriter, but is
mandated by the fund to cover the cost of the selling effort which is an
integral part of the fund’s distribution system.”[5]

You argue that it is consistent with the wording of section 22(d) of the 1940
Act, and consistent with the views of the Commission and staff to recognize
the ability of a broker-dealer acting as a broker to charge a commission to
effect transactions in Clean Shares. You acknowledge that section 22(d)’s
restrictions apply to dealers, and thus section 22(d) would be implicated if
a broker-dealer acted as a dealer in fund shares. You point out that, to the
extent that there are concerns that externalizing commissions would
facilitate the development of a secondary market in fund shares, section
22(f) permits funds to manage any secondary market in fund shares and
preserve an orderly distribution system.[6] You further note that under rule
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10b-10 under the Exchange Act, a broker in these circumstances would be
required to disclose in writing to a customer for which it transacts
information specific to the transaction, including, among other things,
whether the broker is acting in an agency or principal capacity and, if it is
acting as agent, its remuneration, including any third-party remuneration it
has received or will receive. You contend that although a rule recently
adopted by the Department of Labor[7] may have prompted your request,
there is no reason under section 22(d) to treat differently the activities of a
broker selling Clean Shares to retirement investors from the activities of a
broker selling Clean Shares to nonretirement investors.

You further make the following representations:

« The broker will represent in its selling agreement with the fund’s
underwriter that it is acting solely on an agency basis for the sale of
Clean Shares;

e The Clean Shares sold by the broker will not include any form of
distribution-related payment to the broker;[8]

e The fund’s prospectus will disclose that an investor transacting in
Clean Shares may be required to pay a commission to a broker, and
if applicable, that shares of the fund are available in other share
classes that have different fees and expenses;

e The nature and amount of the commissions and the times at which
they would be collected would be determined by the broker consistent
with the broker’s obligations under applicable law, including but not
limited to applicable FINRA and Department of Labor rules; and

« Purchases and redemptions of Clean Shares will be made at net asset
value established by the fund (before imposition of a commission).

You conclude, therefore, that subject to the preceding representations, a
broker, acting as agent for its customer, may charge a commission for
effecting transactions in Clean Shares without violating section 22(d). You
point out that under your proposal, a fund’s shares will be sold at net asset
value, a secondary market in fund shares will not develop, and investors
will benefit from being able to choose the brokerage compensation model
that suits their needs. You also believe that your proposal will provide
investors with greater clarity into the services and costs offered by
different brokers and will subject fund commissions to the same
competitive pressures placed on equity and ETF commissions.

Conclusion

In our view, under the circumstances described above, the restrictions of
section 22(d) of the 1940 Act do not apply to a broker, when the broker
acts as agent on behalf of its customers and charges its customers
commissions for effecting transactions in Clean Shares. We also believe
that section 22(d) does not prohibit a principal underwriter of Clean Shares
from entering into a selling agreement with a broker under these
circumstances. Our position does not depend on whether the broker sells
Clean Shares to investors in retirement accounts or nonretirement
accounts.

Rachel Loko
Senior Counsel

[1] Section 2(a)(6) of the 1940 Act defines a “broker” as having the same
meaning as given in section 3 of the Securities Exchange Act of 1934
(“Exchange Act”) (e.g., any person engaged in the business of effecting
transactions in securities for the account of others), except that such term
does not include any person solely by reason of the fact that such person is
an underwriter for one or more investment companies. Similarly, section
2(a)(11) of the 1940 Act defines a “dealer” as having the same meaning as
given in the Exchange Act (e.g., any person engaged in the business of
buying and selling securities for such person’s own account through a
broker or otherwise), but does not include an insurance company or
investment company.

[2] See Proposed Rule: Mutual Fund Distribution Fees; Confirmations,
Investment Company Act Rel. No. 29367 (July 21, 2010) (*2010 Proposal”)
at footnote 264 (“By its terms, section 22(d) only applies to principal
underwriters and dealers in fund shares and does not apply to brokers”)
and citing to United States v. National Ass’n of Sec. Dealers, Inc., 422 U.S.
694 (1975). See also Linsco/Private Ledge Corp., SEC Staff No-Action Letter
(Nov. 1, 1994), Charles Schwab & Co., Inc., SEC Staff No-Action Letter
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(Aug. 6, 1992); A. Wayne Harrison, SEC Staff No-Action Letter (Sept. 20,
1977).

[3] See Report of the Division of Investment Management Regulation on
Mutual Fund Distribution and Section 22(d) of the Investment Company Act
of 1940 (Aug. 1974) (1974 Report”). The 1974 Report was submitted to the
Senate Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs in November
1974.

[4] Section 2(a)(35) of the 1940 Act defines a “sales load” to mean “the
difference between the price of a security to the public and that portion of
the proceeds from its sale which is received and invested or held for
investment by the issuer (or in the case of a unit investment trust, by the
depositor or trustee), less any portion of such difference deducted for
trustee's or custodian's fees, insurance premiums, issue taxes, or
administrative expenses or fees which are not properly chargeable to sales
or promotional activities.”

[5] See 1974 Report at 112-113 (footnote omitted).

[6] Section 22(f) of the 1940 Act provides that “no registered open-end
company shall restrict the transferability or negotiability of any security of
which it is the issuer except in conformity with the statements with respect
thereto contained in its registration statement nor in contravention of such
rules and regulations as the Commission may prescribe in the interests of
the holders of all of the outstanding securities of such investment
company.” See also 2010 Proposal at text accompanying footnote 264 and
National Ass’n of Sec. Dealers, Inc. 422 U.S. 694, supra note 2.

[7] Definition of the Term “‘Fiduciary’’; Conflict of Interest Rule —
Retirement Investment Advice, 81 Fed. Reg. 20946 (Apr. 8, 2016) (the
“DOL Fiduciary Rule”). You state that the DOL Fiduciary Rule was designed
to mitigate conflicts of interest in the provision of investment advice to
retirement plan participants, including individual retirement account
investors. In your view, the DOL Fiduciary Rule suggests that one way to
address a particular conflict of interest for brokers recommending funds to
their retirement account investors is for brokers to equalize their
compensation across all of the funds they recommend, thus eliminating
brokers’ incentives to recommend the fund that offered brokers’ greater
financial incentives. You believe that an “externalized” fee structure for
funds, i.e., where brokers would charge their customers commissions for
effecting transactions in Clean Shares, would help facilitate addressing such
conflicts of interest.

[8] This letter does not address the effect under section 22(d) of a broker
receiving revenue sharing payments from the fund’s adviser.

Incoming Letter

The Incoming Letter is in Acrobat format.
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